Marsela Hajdinjak: ilustracije

vrijeme: 09.03.2023. u 17:00 sati
mjesto: Galerija Kraluš, POU sv. Ivan Zelina, Vatrogasna ulica 3, Sv. Ivan Zelina

Marsela Hajdinjak

Slikovnost onih najranijih pogleda na svijet i život, ranih doživljaja koji nas odvode u čarobne svjetove bajki i priča, djeca susreću u slikovnicama, dakle, u za to predviđenim i tiskanim ilustriranim knjigama.

U suvremenoj hrvatskoj slikovnosti takve svrhe posebno se ističe Marsela Hajdinjak. Koja marljivo i vrijedno od 1996. godine do danas ilustrira brojne slikovnice i dječje knjige. Majstorsko vladanje crtežom, ali isto tako i drugim likovnim tehnikama, te izuzetna kreativnost u likovnom izrazu ,učinile su je danas jednom od najznačajnijih protagonista ove specifične i važne estetike. O tome ne govore samo brojne nagrade koje je dobila za svoje radove, već i radovi sami za sebe.

Njezine ilustracije koje naravno po svojoj prate tekst, uvijek su jasne i zanimljive predodžbe, one fasciniraju svojom naravi i senzibiliziraju životne zamisli i fantazije otvarajući put mašti i njezinoj vizualnoj atrakciji. Univerzalno razumljiva estetika ikoja pogađa osnovni jezik osjećajnosti, kako u likovima na Marselinim crtežima, tako i u atmosferi koju stvaraju, bitna je odlika njezinih radova. Narativna slikovnost tu pazi na mnoge detalje.

Na glavne likove priče, njihov oblik tijela, siluete, izraze lica, očiju, pa čak i na grimase. Opet, cijela slika izbirljiva je glede onog što osim likova ulazi u kadar koji sugerira ne samo atmosferu, raspoloženje ili opis okoline, već doprinosi najtočnijem čitanju teksta i cilja prema kojem se ide, odnosno spoznajnom karakteru slikovnosti važnom za djecu.

U ovom veoma zahtjevnom likovnom poslu Marsela Hajdinjak, što potvrđuje njezina dugogodišnja umjetnička praksa, pravi je majstor. slobodno se može ustvrditi kako se danas tu radi o klasiku dječje ilustracije.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.