Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŽELJKA JOVANOVIĆA "COSPLAY“

vrijeme: 09.01. - 27.01.2023. otvorenje izložbe u 19 sati
mjesto: Knjižnica Savica, Ljerke Šram 4, Zagreb

IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ŽELJKA JOVANOVIĆA „COSPLAY“

Izložbom će se javnosti predstaviti cosplay, čiji naziv potječe od engleskog costume (eng. kostim) i play (eng. gluma), a koji podrazumijeva kostimiranje i oponašanje likova iz knjiga, stripova, filmova, videoigara i slično. Cosplay izvorno potječe iz Amerike i tamošn- jih konvencija znanstvene fantastike, a sam naziv je iskovan krajem 20. stoljeća u Japanu, gdje je i populariziran. Danas je cosplay ponajviše internetski fenomen, a uživo ga se može vidjeti na raznim konvencijama znanstvene fantastike, pop kulture, videoigara i slično.

Kostimi za cosplay su često u potpunosti ručno rađeni, od šivanja odjeće i obuće do izrade nakita, mačeva i sličnih dodataka, a sve u svrhu izražavanja ljubavi prema izvornom materijalu. Tim sve popularnijim hobijem često se bave potpuni amateri u šivanju i izradi rekvizita, a ponekad svoje vještine izbruse dovoljno da pređu u profesionalne vode u kazalištu, filmu ili marketingu.

Željko Jovanović svojim objektivom nastoji dočarati taj fantastični hobi te približiti svijet cosplaya hrvatskoj javnosti.

Cosplayer Iva Belina i Marija Edita Feldi

Otkako je svijeta postoji potreba čovjeka da bude netko drugi ili nešto drugo. Maskiran- je je simboličan izraz koji pomaže u odmicanju od svakodnevne rutine i pomaže biti iden- tifikacija s onim što ili koga maska predstavlja. Ono je prigodan način izražavanja emocija, misli i ponašanja, pa čak i onih neprihvatljivih, ali na primjeren općeprihvaćen način. Maskom se može naglasiti vlastita osobnost, a može biti i prilika za kreiranje nove ličnosti. Maskiranje je kreativan proces u kojem mijenjamo, prikrivamo svoju prirodnu osobnost u skladu s društvenim pritiscima odnosno očekivanjima.

Nekome je maskiranje ritual, samokreacija u kojoj mašta igra glavnu ulogu. Kostimi, maske i perike... olakšavaju preobrazbu u novoga sebe koji može biti u čistoj suprotnosti s nama u stvarnome životu. Maska nam pruža priliku da radimo ono što želimo ili ono što se ne usudimo činiti u životu.

Može se čovjek maskirati u što god želi i kad želi, no veoma čest odabir su likovi iz stripova, serijama ili videoigricama. Ovaj vid identifikacije kostimiranja zove se cosplay, trendu koji je veoma popularan u svijetu i koji je standardni dio mnogih konvencija znanstvene fantastike ili japanske kulture.

Riječ "Cosplay" spoj je engleskih riječi: costume (kostim) i play (igra), dakle igra u kostimi- ma, a skovao ju je japanski producent Studio Harda, Nobuyuki Takahashi, prilikom svoje posjete Worldconu 1984. godine u Los Angelesu, vidjevši brojne zamaskirane obožavatel- je znanstvene fantastike

"Cosplay je univerzalni jezik kojim ljudi diljem svijeta mogu izražavati svoju strast prema japanskim stripovima, animiranim filmovima, video igricama i drugim oblicima kreativ- nog izražavanja. Sudionici se oblače u svoje najdraže fiktivne japanske likove, sudjeluju u natjecanjima i dijele iskustva s ostalim ljubiteljima ovog oblika kreativnog izražavanja (Ministry of Foreign Affairs of Japan, 2017: 12-13)"

Koncepcija ove izložbe Željka Jovanovića rukovodi se predstavljanjem i portretima cosplayera koji i u Hrvatskoj uživaju sve veću popularnost .

Autor se ovim ciklusom potvrđuje kao izvrstan fotograf ne samo prezentacijsko-trendovs- ko-modne fotografije već i portretne fotografije. Snimanje portreta je jedna od vrlo zahtjevnih klasičnih fotografskih disciplina jer cilja uhvatiti samu bit osobnosti a Željko Jovanović svojim fotoaparatom upravo tu osobnost i bilježi.

Kroz fotoportretiranje otkriva nam svaki portret identifikaciju s likom koji predstavlja, čiji imidž reproducira model. Svakako da i kostim i modni dodaci identificiraju lik i svaki detalj je identifikacija, no Željko Jovanović uspostavljajući sjajan kontakt sa cosplayerima uspijeva "ogoliti" osobnost i prepoznaje glavne osobine u kojima prepoznajemo i stil autora. Gledateljima preostaje da izričaj interpretacije zaokupi svu pažnju i interes otkrivanjem likova i autorovom fotografskom interpretacijom. Željko Jovanović ovim ciklusom fotografija otkriva nam portrete likova sve popularnijeg i sveprisutnijeg trenda Cosplaya kroz njihov i svoj oblik kreativnog izražavanja.

Ova deveta samostalna izložba Željka Jovanović potvrđuje ga u njegovoj fotografskoj osobnosti i profesionalnoj vjerodostojnosti.

 

Davorka Trbojević, prof

Biografija:

Član je Fotokluba Zagreb od 2009. Od mladih dana amaterski se bavi analog- nom a potom i digitalnom fotografijom. Taj hobi prerasta u strast te upisuje i završava školu za specijalista digitalne fotografije i obrade.

Posebno se bavi pejzažnom,arhitekturnom i portretnom fotografijom. Sudje- luje na više zajedničkih izložbi,sa Fotoklubom Zagreb izlagao je u Italiji,Austri- ji,Kini i Južnoj Koreji. Održao je i osam samostalnih izložbi fotografija. Primio je više priznanja i pohvala.

Koristi Pentax K-3 i K3markIII te par osnovnih Pentaxovih objektiva.I Pentax WG-5 GPS za podvodno fotografiranje.

Stalni je foto suradnik nekih udruga, društava i časopisa a povremeno i za Kud Valentinovo. Njegove su fotografije korištene za izradu promotivnih materijala za URIHO i ZET.

Kako sam tvrdi želja mu je s drugima podijeliti trenutke zaustavljene objektivom, zarobljene u pokretu ili nepomičnosti. Čar fotografije nalazi se u tom zarobljenom sjećanju, na neponovljivosti koju dijele promatrač i autor – svatko svojim očima i impresijama.

Živi u Zagrebu.

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA