Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

Izložba Hibe Alajbegović Mustafić “Anturij”

HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla i Franjevački samostan u Tuzli će u petak, 9. prosinca 2022. godine, u Umjetničkoj galeriji “Kristian Kreković” s početkom u 19,00 sati upriličiti otvorenje izložbe slika pod nazivom “Anturij” autorice Hibe Alajbegović Mustafić, predsjednice Udruge likovnih umjetnika HKD Napredak Sarajevo.

Izvor: https://www.hkdnapredak.com/
Izložba Hibe Alajbegović Mustafić “Anturij”

Izložba slika “Anturij” je izložba čija je tema vodilja vječna ljubav iskazana kroz prirodu i cvjetne motive, a gdje preovladava jedan od esencijalnih detalja a to je savršeni balans boja, impresija ali u prvom redu ekspresija autorice koja u različitim tehnikama i formatima ističe svu ljepotu prirode, kojoj se moramo i trebamo vratiti, pored koje trebamo zastati, oslušnuti je i čuti kako kuca i njeno srce, a to se može samo u potpunom balansu najprije sa samim sobom, a onda i s okolinom i beskrajnim poštovanjem i pažnjom koji joj se trebaju i moraju iskazati. A, moramo se konačno okrenuti i jedni drugima. Anturij i jeste cvijet za kojeg kažu kako ima srce, te se vjeruje da ima moć da oplemeni prostor i useli u dom sreću i ljubav.

Izložba “Anturij” je svojevrsni nastavak izložbe “Natura est kultura”, ali koji je dao puni zamah stvaranju. Motivi se kreću od cvjetnih, povremeno geometrijskih oblika koju sugeriraju izvjesne motive, preko apstraktnih i arhitektonskih prikaza katkad fragmentiranih, do veduta ili krajolika u različito doba dana ili godine i koji su nevjerovatno živi i pulsiraju preneseni na slikarsko platno, dajući posmatraču upravo one dubine koje ima značenje “Anturija”.

Imajući u vidu činjenicu kako živimo u turbulentnom vremenu koje je bilo protkano naprije pandemijom, potom i ratnim događajima u Europi, ali i drugim prirodnim fenomenima, izložba slika “Anturij” ima za cilj da u oku promatrača, ali i biću donese bijeg i kao što to čini u prostoru i sam cvijet anturija, smiri, rastereti njegov um i očistiti od negativnih misli, odnosno da proizvede jedan balans i jednostavno da snagu i vjeru u  beskonačnu lepezu mogućnosti jednog živog bića.

Sam anturij je odraz psihičkog stanja, pa se vjeruje da ukoliko se osuši ili uvene, vrijeme je za nove promjene i rad na sebi. Upravo je to bio motiv i vodilja autorice, da ekspresionistički utiče najprije na sebe u usavršavanju i inspiraciji, a potom i na svakog onog promatrača čije biće vapi za jednim detoksom od negativnosti i buke, vijesti kojima je okružen, kao i prilika u kojima obitava, dok je s druge strane poslana veoma jasna i glasna poruka vječne ljubavi kao bazične inspiracije i neiscrpnog izvora za svakog umjetnika, ali i esencijalni izvor života kojeg smo uvijek i gladni i žedni.

Glavni efekt anturija je taj što može spasiti čovjeka od depresije. Ovo je posebno vrijedno u današnje vrijeme, kada depresija postaje „virusna“. Anturij smiruje čovjeka i utječe na dobro raspoloženje, smiruje um, čisti misli i jača intuiciju, ali i privlači novac u dom, ali samo pod uvjetom da u njemu žive dobri, vrijedni, pošteni i pristojni ljudi. Ako se osuši ili promijeni boju, znak je da morate razmišljati o promjeni ponašanja kako biste postali bolji i ljubazniji. Anturij pomaže u izgradnji čiste ljubavi, on će vas motivirati da obnovite osjećanja i učiniti bilo koji odnos svježim i uzbudljivim, ali samo ukoliko je Vaše srce otvoreno i spremno na dobre promjene. Zar to nisu sve vrijednosti koje su nam neophodne za život, koji su pokretači i inspiracija iz kojih ne samo da može nastati jedna izložba, nego nizovi koji će biti sve bolji i bolji, savršeniji i oni koji donose samo lijepe stvari i prosperitet. Potrebni su nam i dobrota i marljiv rad i poštenje i pristojnost, kao i međusobno uvažavanje na kraju ogrnuto čistom esencijom ljubavi u kakvoj i sama autorica radi i samo tako može da stvara. A živeći po ovim postulatima, usavršavajući sami sebe i postajući boljima, obećajte sebi kako ćete pogledati iste ove slike s vremenske distance i tada, Vi bolji, zasigurno vidjeti sve one predivne detalje, koji su vam u trenutku, u kojem ste bili odmaknuti od plama vaše duše, promakli i nisu vas uspjeli zadiviti.

Otisnut na platnu, gledan s ljubavlju, oživljen i jasan, srcolik, istovremeno i nježan i snažan, bit će pravo malo čudo kojem ćete se diviti na vašem zidu, ali ne zaboravite biti Vi, baš Vi sa svim onim vrlinama kojima je i sam obdaren, on, veličanstveni Anturij, on proizašao iz kista još veličanstvenije Hibe Mustafić Alajbegović, žene koja ima sve njegove kvalitete, znake i predznake, njoj koja obitava i stvara, samo tamo gdje su i za anturij idealni uvjeti. Stvorite oko sebe atmosferu u kojoj bi svaki anturij bio sretan i davao Vam pregršt cvjetova, ali budite i oni u čijem se domu neće osušiti, već će sa Vašom svjetlošću i sam isijavati svjetlost.

Budite oni zbog kojih anturij cvate i razveselite nas Vašim dolaskom, s radošću Vas očekujemo!

Ivana Lukić, autorica predgovora

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA