Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Samostalna izložba slika Andi Pekice "Crteži 2022"

vrijeme: 01. 06. 2023. u 20.00
mjesto: Mala galerija, Pučko otvoreno učilište Poreč, Narodni trg 1, Poreč

Samostalna izložba slika Andi Pekice

"Ciklus crteža nastao tijekom proljeća 2022. godine broji sedamdesetak radova. Zamišljeni su kao skice/promišljanja za neki (možda) budući likovni projekt i realizirani vrlo elementarno, moglo bi se reći asketski, kako na sadržajnoj, tako i na formalnoj razini.

Tijekom oblikovanja sam od jasne namjere da propitujem kompozicijske odnose, stupanj stilizacije i likovno – tehnički pristup motivu, ušao u jedan složeniji i osobniji pristup temi. Na kraju su radovi nadrasli svoju prvotnu funkciju i učinilo mi se prikladnim da dio njih javno prikažem. Motiv se ponavlja iz crteža u crtež, sastavljen od nekoliko oblika koji iz crteža u crtež doživljavaju minimalne varijacije. Radi se o skakačima u more. Krokijima oblikovane figure, naznaka prostora/pejsaža/horizonta i rudimentarnih arhitektonskih oblika (molova, stupova, stuba i platformi za skakanje). Načelno, pokušao sam prikazati prostor-vrijeme koje je u meni, fermentirajući godinama, ležalo i čekalo da ispliva i bude materijalizirano. Prostor je zrak kojim se osoba kreće dok u slobodnom padu leti do površine mora nakon što se otisnula u skok, također, prostor su molovi (skakaonice) na Valkanama i na kupalištu Stoja u Puli.

Vrijeme je period trajanja leta (skoka, pada), i svo ono vrijeme koje je prošlo (je li prošlo?), od djetinstva (buđenja samosvijesti) do nastanka crteža. Crteži su izvedeni na natron papiru ugljenom i bijelom akrilnom bojom. Rađeni su mahnitom brzinom kako bi se sačuvao osnovni impuls, ideja fascinantnog i zbunjujućeg doživljaja protoka vremena koje u onoj sekundi leta do površine mora sadržava trajanje čitavog dosadašnjeg života."

Andi Pekica


Andi Pekica rođen je 1968. godine u Puli. 1987. godine završio je srednju školu, smjer grafički dizajn kod profesora Ivana Obrovca u Puli. Diplomirao je na grafičkom odjelu Pedagoškog fakulteta u Rijeci 1992. godine. Nakon diplome, godinu dana radi na formiranju Grafičke zbirke Sveučilišne knjižnici u Puli. Od 1996. godine radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. 2018. godine stječe zvanje profesor – mentor. Od 1994. je aktivan član HDLU-a Istre čiji je predsjednik bio od 2006. do 2009. Izlagao je na mnogim samostalnim i skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Dobitnik je više nagrada i priznanja za svoj rad. Član je umjetničke organizacije Fazan (Oleg Morović, Andi Pekica, Oleg Šuran) pod okriljem koje su se ostvarile mnogobrojne likovno – književne manifestacije u zemlji i inozemstvu. Piše i radi na izdavačkim poslovima u alternativnom časopisu (fanzinu) Polet, koji izlazi periodički i do sada je objavljen 48 puta. Na Sveučilištu Jurja Dobrile u Puli predaje Tipografiju i Boju na smjeru Dizajn i audiovizualne komunikacije. Prva knjiga, Eseji o slovima, objavljena je 2020. godine.

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Samostalna izložba Edit Glavurtić "Skice iz Edena – Rascvjetavanje"

vrijeme: 1. lipnja 2023. s početkom u 21 sat
mjesto: Galerija Rab, Donja ulica 3, Rab

Samostalna izložba Edit Glavurtić

Umjetnica će se predstaviti selekcijom recentnih radova različitih formata izvedenih u tradicionalnoj tehnici ulja na platnu. U svojim studijama likovnih formi Edit Glavurtić vješto koristi uljenu slikarsku tehniku koja se nametnula kao tehnika koja najviše odgovara karakteru umjetničinog osjećanja materije prilikom realizacije likovne ideje. Autorica potencira glavnu karakteristiku ulja odnosno njegovog nevjerojatnog raspona boje od najdublje sjene do najvišeg svjetla što ponajbolje vidimo na svjetlosnim akcentima latica cvijeća božura i irisa na kojima svjetlost titra u punini svoje blistavosti.

 

Kako kustosica izložbe Sonja Švec Španjol ističe: "Da bi se čovjek ponovno povezao s prirodom mora biti otvoren prema svim stvarnostima i ljepotama koje priroda pruža vodeći računa kako njezino bogatstvo počiva na neiscrpnom vrelu čudnovatih pojava. Povratak prirodi predstavlja povratak samome sebi, a to, između ostalog, prepoznajemo u opusu akademske slikarice Edit Glavurtić koja je unutarnju radost življenja pretočila u radost likovnog stvaralaštva. Suverenim vladanjem likovnim elementima i unutarnjim osjećanjem materije, ali i interpretiranog sadržaja, Edit Glavurtić postiže likovnu zvučnost slikarstva koje je nastalo iz najdublje unutarnje stvarnosti – stvarnosti koja nikoga ne ostavlja imunim iz jednostavnog razloga – jer je iskrena."

 

O UMJETNICI:

Edit Glavurtić rođena je 1965. u Splitu, a u Zagrebu živi od 1970. godine. Pohađala je Školu primijenjene umjetnosti, Odjel zidnih slikarskih tehnika. Na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za slikarstvo, diplomirala je 1988. godine u klasi prof. Đure Sedera. Dvije godine zaposlena je u Zagreb filmu, na odjelu scenografije kao asistent scenografa, i oslikava pozadine za crtanu seriju "Mali leteći medvjedići". Odlazi u Beč 1990. godine, gdje se bavi likovnim radom i 1995. godine na "Universität für angewandte Kunst Wien" dobiva titulu magistra umjetnosti. Od 2003. godine ponovo živi u Zagrebu i radi kao samostalna likovna umjetnica. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

 

Izložba u Galeriji Rab ostaje otvorena do 24. lipnja 2023.

 

Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna

Predavanje i vježba crtanja prof. Nedeljka Tintora "Glava od gipsa"

Predavanje i vježba crtanja prof. Nedeljka Tintora

vrijeme: 23.05.2023 u 11 sati
mjesto: Knjižnica Ivana Gorana Kovačića, Ul. Grada Vukovara 35, Zagreb

Vježba tehnike slikanja glave u raznim pozicijama

Potrebno je:
-ugljen
-kreda
-tonirani papir

Stranica 1 od 181

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA