Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

OBAVIJEN  POVIJUŠOM

OBAVIJEN  POVIJUŠOM

Kako je neobično i ujedno inpresivno vidjeti zdravi, zeleni kaktus obavijen nježnim listovima povijuše. Povijuše koja se vješto stapa sa istom takvom, za uzgoj nezahtjevnom biljkom. Obje su zahvalne za uzgoj, jer ne traže previše „ brige“, a djeluju vrlo dekorativno.

Kaktusi su idealne sobne biljke koje su se udomaćile u našem podnevlju. Oni mogu predstavljati prekrasan dekor za sobu. Međusobno se razlikuju oblikom, bojom, a ima ih pregršt. Od raznih mesnato zelenih, sa i bez bodlja, cvatućih, ne cvatućih, crvenkastih do sivih, glatkih koji izgledaju kao biskupove kapice .......U kuglastom obliku, u stupastom obliku, u obliku grana raštrkanih na sve strane , ma još mnogo različitih varijanti.

Kaktus je prekrasan za dekoriranje životnog prostora, a poznata je lakoća njegova održavanja. On pripada porodici sukulenata ili mesnatica koje potječu iz područja s nedostatkom padalina. Stoga samo povremeno, vrlo skromno zalijevanje dolazi u obzir, da ne bi došlo do odumiranja biljke.

Prije par godina dobila sam na poklon jedan mali kaktus, koji je bio tako sičušan i nježan. Iskreno nije baš djelovao obečavajuće. Čak sam se bojala da će njegov vijek trajanja biti jako kratak. Međutim, zavirila sam u literatura i saznala da se radi o kaktusu koji vrlo sporo raste, ali s vremenom, uz strpljenje i njegu može doseći impozantnu veličinu i ljepotu.

 Upravo to se i dogodilo. Trebalo je čak par godina dok se nije „ izdigao“ iz tog niskog rasta i „hrabro“ krenuo u visine.

Pokazao se u pravom svjetlu. Pokazao se zapravo, u svoj svojoj ljepoti.....

Kuglasti , a ipak izduženi oblik, poput stupa .....

A na njemu na simetričnom razmaku rubovi, koji podsjećaju na rebra. Na tim tankim rubovima tu i tamo koja bodlja.

Pomislila sam si , da se sada već nešto može napraviti sa njim, oplemeniti ga sa nekom drugom biljkom. Treba mu dati lijepo okruženje.

 Ideja je došla sama od sebe.

Zašto ne bi posadila kraj tako robusnog , zelenog komada, neku biljku koja bi mu dala onu posebnu nježnost. Možda to ne bi bilo loše .....

Odlučila sam se za povijušu, točnije šareni sobni puzavac .....

 Uzela sam par reznica dugačkih desetak centimetara i stavila ih direktno u zemlju. Odlučila sam se umjesto u vodu, odmah u posudu direktno okolo kaktusa, posaditi tu lijepu povijušu.

 Zalivši sve reznice zajedno , čekala da puste korjenčiće i počnu rasti.

Trebalo je vremena dok je taj proces zakorjenjivanja uspio, morala sam u nekom dijelu čak i dodavati nove reznice. Ali na kraju, sve je krenulo svojim slijedom, onako kako sam željela. Uskoro se vidio rezultat ......

Puzavac je počeo obavijati kaktus , pridržavajući se za njegove bodlje, stremeći prema njegovoj visini. Tako sam dobila lijepi i gusti grm koji prati rast kaktusa. On je djelovao „ponosno“ jer je bio  središnja točka jednog posebnog i dojmljivog aranžmana.

Upravo tako sa originalnim idejama možemo stvoriti „ kompoziciju“ koja će ostaviti drugačiji dojam .

Prozorsku dasku uresila sam jednim takvim posebnim živim ukrasom. Htjela sam da to bude nešto drugačije, moje, neuobičajeno. Volim eksprerimentirati , stvarati neobične kombinacije cvijeća upotpunjujući ih neobičnim ukrasnim lončanicama.

Dajući mašti na volju, dala sam priliku povijuši da svojim listovima obavija lijepi zeleni primjerak . Ujedno zajedno rastu, a puzava biljka „ dobiva vjetar u leđa“ i kao da hrli da što prije stigne do vrha naprednog kaktusa.

Obavija ga okolo naokolo, pružajući i šireći peteljke na sve strane.

 Na krajevima peteljki pojavljuju se listići, mali pa sve veći. A boja im je tako posebna....

Naličje listova je u ružičastim i ljubičastim tonovima sa srebrnim prugama. Ta prošaranost listova je ono što daje posebnu čarobnost i ljepotu.

Šareni sobni puzavac odlično uspijeva u simbiozi sa robusnim kaktusom , koji kao da je ponosan zbog tog društva i svoje dominacije, te važnosti......

Uklopili su se lijepo u svojem rastu, svojoj ljepoti ..... Vidi se to odmah.

Stavila sam ih u dekorativnu, unikatnu posudu.

Upravo ta vaza od stakla ispupčenog reljefnog oblika daje im posebnu notu.

Njezina jarko crvena boja daje još jači pečat neobičnoj i usklađenoj kompoziciji biljaka koje  sadrži.

Posebno sam zadovoljna kada vidim kako na svjetlom mjestu, na prozorskoj dasci tijekom godine moje biljke „ žive“ u skladu i ljepoti.

Treba se ponekad poigrati sa idejama, napraviti nešto novo.

Barem probati, ako ne uspije, barem smo pokušali.

Ali ipak na kraju se trud isplati. To čovjek uvijek mora imati na umu.......

Jednog dana ostati ćemo iznenađeni da uspjeh nije izostao da se upornost isplatila.....

 I dakako , želja za nečim novim, kreativnim, drugačijim.

Stoga kada posadimo biljke sa željom da one lijepo napreduju i sudjelujemo u njihovom stasanju , to nas čini sretnijima, ispunjenijima, a sam pogled na njih djeluje smirujuće .

Istinsko je to uživanje. Vjerujte mi .......

Gordana Sedmak Jednačak

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA