Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 PRIMIJENJENA TRADICIJA

PRIMIJENJENA TRADICIJA

 

Kada čovjek spomene pojam „tradicija“ srce zatitra i topli osjećaj ga nježno obujmi.

 A kako ne bi, kako ne bi ? .....

Jer tradicija je blago naroda, koje ostaje za sve vijeke vjekova. To je ono što daje identitet narodu, ono što ostaje kao spomen narodu , ono što nitko ne može izbrisati i negirati......

Svaki čovjek ponosi se tradicijom svoga naroda, kojeg iskreno ljubi ......

Jer to je kulturno nasljeđe, koje se prenosi s generacije na generaciju ......

 Ono što ostaje zauvijek, zauvijek .....

U tradiciju spadaju i umjetnički zanati, te očuvanje kulture i običaja jednog naroda.

Naroda, kako bi on vječno „živio „ kako ne bi izumro. U tome je tradicijska vrijednost.

Tradicija je bogatstvo naroda i treba je čuvati i prenositi generacijama koje dolaze.....

Stoga podsjećanje na ono što predstavlja tradiciju, itekako je bitno za narod. Zato je potrebno pohvaliti primjenu tradicije u svakodnevnom životu, u uporabnim predmetima, ukrasnim predmetima, u folkloru, običajima, kulturi ..... da se ne zaboravi, da ne „izblijedi“ naš identitet.

Naša Domovina ima bogatu tradiciju. Počevši od kopnenog dijela, pa sve do mora .

 Turisti koji posjećuju našu Domovinu bilo za vrijeme ljetovanja ili prilikom putovanja vezanih uz upoznavanje zemlje, itekako se mogu upoznati sa vrlo lijepim primjerima naše tradicije. Puno se  puta u svoju zemlju vraćaju sa predmetima sa tradicijskim štihom, kako bi im bili lijepa uspomena.

Tu je dakako i narodna nošnja, te običaji koji svaki dio naše Domovine sa ponosom, uobičajeno svake godine predstavlja na svojim skupovima . Bilo da se radi o folkloru, o delicijama vezanim uz gastronomiju koju svaki dio Lijepe naše ima specifičnu za sebe, bilo da se radi o raznim voćnim, povrtnim, mesnim delicijama, slatkim tradicijskim tortama, žesticama, vinima, uporabnim ili ukrasnim predmetima itd.

Svaki kraj Lijepe naše može ispričati svoju priču protkanu zanimljivostima ostavštine budućim naraštajima. Priču koju prenosimo usmeno, pismeno  ili u vidu trajnih predmeta ostavljamo za sjećanje. To je tradicija, to je najvrednije što jedan narod ima i sa čime se treba ponositi.....

Žene prilikom dotjerivanja bilo u svakodnevnim ili svečanim prilikama sve više posežu za predmetima koji imaju dušu . Dušu tradicije.....dušu ostavštine......

 To se jako lijepo može primijetiti na upotrebi nakita.

 Danas i mladi naraštaj rado nosi uratke majstora nakita sa tradicijskom štihom.

Pri izradi nakita, obrtnici filigrani ili zlatari poštivajući identitet našeg naroda, odnosno pojedinog kraja izrađuju nakit sa „dušom „.

 Pri tome primjenjuju različite materijale kao što su srebro, zlato, srebro sa pozlatom itd. Često dodaju poludrago kamenje kao što su predivni tirkiz, koralji bilo crveni ili bijeli , pa i sjajno  biserje......

Takav nakit je upečatljiv i zamjetan , a opet profinjen i decentan. Upravo za dame koje vole nešto posebno lijepo i ono što nosi svoju „ priču“.

Naše Šibensko područje može se podičiti tzv. Šibenskim botunima, kako bi se još reklo „pucetima „ izrađenim  u srebru tzv. filigranskom tehnikom. Oni su cijenjeni od davnina i prema njima nije umanjeno naše divljenje i dan danas. Imaju oblik suze i predstavljaju jedan od najomiljenijih motiva na ženskom tijelu.

Naši stari su botun nosili zašiven na svojim tradicijskim nošnjama. Bio je i ostao, cijenjeni dio naše hrvatske kulturne baštine.

 Ujedno vrijedan primjerak znanja i vještine izrade naših majstora. Majstori  filigrani koji izrađuju nakit s tom patinom ostavštine , počevši od naušnica , ogrlica, privjesaka, narukvica itd. posebno su cijenjeni. Gdje god „ uglazbe „ takav detalj , predmet dobije taj poseban štih. I to je posebna vrijednost.

Šibenski botun poznat je iz starog dalmatinskog nakita. On je svojevrsna posveta tradicijskom zanatu i vještini kojemu su se kroz stoljeća divile kako žene tako i muškarci , baš kao što mu se dive i danas.

To je nakit trajne vrijednosti i ljepote, neovisno o smjeni modnih trendova. Stoga su idealan poklon za obilježavanje bitnih životnih događanja poput pričesti ili krizmi, maturiranja, diplomiranja, vjenčanja.

Upravo taj botun napravljen je na starinski način, poput ukrasa sa starih dalmatinskih nošnji kao što su šibenski ili dubrovački nakit. U narodu su bili poznati pod nazivom „botun“, „puce“ ili „toka“. Cijenjeni su od davnina , a i danas mu se jednako dive i mlađe i starije generacije.  Tu je svakako riječ o prekrasnom filigranskom radu na srebrnoj perli ili „ botunu“.

Ujedno je to divan ukras koji pristaje svakoj ženi, jednako danas  tako  i u mnogim godinama koje dolaze. Biti će vrijedan i dugotrajan dodatak svakoj garderobi. Prekrasan komad koji će se odlično slagati sa bilo kojim drugim tradicijskim nakitom.

 Ovo je stil koji je poznat kao šibenski ( šibenski botun )  i dubrovački nakit (dubrovačke peružine) koji je cijenjen kod nas i u svijetu .To je filigranski stil izrade nakita poznat stoljećima. Prekrasan je to etno rad prepun detalja.

Naušnice visećeg oblika sa Šibenskim botunom ( pucetom ) pristajati će gotovo svakom obliku lica, izdužujući vrat i naglašavajući ga na najbolji i najljepši način. Mašta vještih majstora stvara nakit vrijedan divljenja.

Kada Šibenski botun kombiniraju sa crvenim Jadranskim koraljem , ženske srebrne naušnice postaju poseban ures. Sitne kuglice ovog božanskog  blaga iz morskih dubina sa žarko  crvenim tonovima predstavljaju prave unikate. A za nakit od crvenih koralja smatra se da donosi sreću onome tko ga nosi.

 Nema li onda ljepšega od takvog spoja modernog i tradicijskog .

Dubrovačke rečine su također prelijepe tradicijske naušnice. One su izrađene u starinskom, dalmatinskom štihu. Divan su primjerak nakita nosiv na gotovo sve zanimljive odjevne kombinacije i to tijekom čitave godine.

 Ovo je vrijedan komad hrvatskog tradicijskog nakita kakav se prenosi s koljena na koljeno i ostavlja u nasljedstvo. To su srebrne naušnice koje su izvedene u tradicijskom dalmatinskom stilu poput dubrovačkog uresa. Rečine su dodatno ukrašene biserom.

Konavoske naušnice poznate su pod nazivom verižice i ujedno su jedne od najljepših ukrasa tradicijskog nakita. Imaju formu starinskim prstenova , te su karakteristične za Konavle na Dubrovačkom području.

Što je posebno zanimljivo, one su bile obavezan ures s kojim su mladići darivali svoje odabranice prilikom ženidbe.

Stoga tradicijski nakit , bilo ovaj sa morskog ili onaj sa  kopnenog područja ima posebnu emotivnu  vrijednost. Patina koju on sa sobom nosi je nešto što je posebno vrijedno i važno svakojosobi koja voli svoju Domovinu.

Zato je primjena tradicije i čuvanje tradicije nešto posebno ......

 Nakit sa takvim etno štihom predstavlja prekrasan poklon koji zahvaljujući vrijednom materijalu i dizajnu , neće nikada izgubiti na vrijednosti.

 Odlično se kombinira sa odjećom za svaki dan, poslovnim te svečanim prigodama, a pri tome nosi obilježja naroda Lijepe naše.....Nakit  za dame svih dobnih skupina koje su sentimentalno vezane za svoju Domovinu ......

Jedna od njih sam i ja, koja sa velikim veseljem i ponosom nosim takav nakit ......

 

Gordana Sedmak Jednačak

 

 

 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA