Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

SLJUBLJENE U ROMANTIČNOM BUKETIĆU

SLJUBLJENE U ROMANTIČNOM BUKETIĆU

Hodam upravo svježe pokošenim, mirisnim travnjakom.....

Sunce naprosto prži ovih dana, a opojni, sladunjavi miris trave širi se na sve strane.

 Latice ocvale trešnje razasute  na popločenom putiću, podsjećaju na nedavno raskošno  „ukrašenu „ bijelu ljepoticu. Obilazile su je vrijedne pčele, zujale, veselile se daru prirode i gozbi koju im je priroda darovala........

 Sada su ostali zeleni listovi i među njima sakriveni sitni plodovi trešnje. Svakim danom male trešnje, postaju sve krupnije i krupnije.

Sa veseljem gledam njihov napredak, njihov sve zaobljeniji i puniji izgled.

 Veselim se kada će iz blijedo zelene boje pomalo dobivati žućkastu , potom sve crveniju boju, pa sve do one tamno crvene kao krv.....

Tada su one najbolje, najslađe i najsočnije. Tada su pravi hruštevi......

Nedaleko voćke koja svojom veličinom, bujnošću sadržaja svakome zapne za oko, nalazi se  još jedna ljepoticam ali koja spada u porodicu ruža.

 Nagnuta na željeznu ogradu, upravo je sada u svojoj raskošnoj, zasljepljujućoj bjelini. Bijela ruža oplela grane i naprosto kao da je „ rukama“  obgrlila ogradu. Uplela je svoje vitke grane kao da je željela dati do znanja , da zauvijek želi ostati tu .......Upravo na ovom mjestu.....

Godinama je ovdje, praktički od vremena kada je kao sadnica spuštena u tlo, potom brižno njegovana, zalijevana, oblikovana, prihranjivana. No, ona kao nagradu za nesebičnu brigu, svake godine daruje neobičnu ljepotu.

Mirisna je i krupnih pupova, koji se na suncu pretvaraju u zanosne cvjetove.

Nedaleko nje nalazi se još jedna zanimljiva biljka, simpatična povijuša koja uz ukrasne ljestvice, pruža svoje peteljke stvarajući zadivljujući, bogat grm.

 Ide u zrak, peteljkama kao „pipcima“ nemilosrdno hvata pregrade ukrasnih ljestvi.

Tu i tamo, u ovoj početnoj fazi pojavi se pokoji pupoljak.

Isprva kao smotuljak, malen, samozatajan i tako nježan. A kada se otvori, pretvori se u pravu zvijezdu ....... Ne samo u prenesenom značenju nego i u stvarnosti , jer ima oblik zvijezde sa brojnim raširenim laticama.

Zvijezdu zanimljivu, posebnu, bijelu sa roza ljubičastim šarama koje se protežu kroz svaku široku laticu. Ta neobična ukrasna povijuša- penjačica zove se klematis. To je zvijezda sa puno raširenih, plosnatih, posebno zanimljivih latica.

Raširene latice djeluju snažno, a ipak tako, tako romantično.

Zamišljam si, kako bi bilo lijepo složiti buket od te rascvjetale raskoši.

Buketić nježan, od bijelih ruža u obliku pupova uz par čvrstih rascvalih bijelih ruža.

Ali po meni, on ne bi bio potpun bez zvjezdastog klematisa.

Spoj bijelih čvrstih ruža sa nježnim, padajućim klematisom očarao bi i najzahtjevniju mladenku..... Buketić za njezin najvažniji dan u životu. Ne bi li to bilo predivno?

Te lijepe biljke sljubljene u romantični buketić , izmamio bi osmijeh svakome tko bi ga ugledao.....

Njegova posebnost , upravo zbog bijele boje ruže koja u svoj svojoj punini odaje čistoću i   nevinost, te s njom sljubljena prošarana povijuša.

Zbog  svojih peteljki i tankih stapki na kojima vise ogromni cvjetovi povijuša, klematis može dati posebno efektan obol buketu.

Bogatstvo ruže može biti središnji dio koji obrubljen vanjskim visećim dijelom, daje posebnu mekoću buketu.

Točnije bijele ruže činile bi sredinu odnosno srž buketa. Niz rub buketa slobodno bi mogli , u nježno padajućem slapu visjeti mnogobrojni tanki uski listovi klematisa. Njegove tanke stapke na samom kraju bile bi ukrašene rascvalim „ padajućim“  zvjezdama.....

Lijepo, nježno, romantično i zanosno....... 

Nikakav dodatni ukras nije potreban, jer one su same svojim izgledom najljepši ukras.......Mirisne, zanimljive, lijepe, a tako nježne i romantične.

Treba samo dati mašti na volju i iz prirode izvući ono najbolje.

 Izvući njezinu ljepotu „ na svjetlo dana“ i prezentirati je.

 Sve sa svrhom da bude još više zapažena, a njezina ljepota iskorištena kao predmet divljenja, jer upravo to je njezina uloga.

 Stoga uživajmo u biljkama, u njihovim bojama, zamišljajmo si kako ih sljubiti sa namjerom da one u nama i drugima izazovu osjećaje mira, ljepote i spokoja.

Uživajmo u onome što nam priroda daje......

Gordana Sedmak Jednačak

                 

Prodaja slika Online

Tekstovi i fotografije na ovoj stranici vlasništvo su njihovih autora i nije dopušteno njihovo skidanje i upotreba bez odobrenja autora i bez navođenja linka stranice kao izvora.

© 2013 Ludvig dizajn. All Rights Reserved.

NAVIGACIJA